Strategia!-koulutuksessa 2016 suurta viikinkijuhlan tuntua

Noin 80 nuorkauppakamarilaista kokoontui Keuruun Pöyhölään 20. – 22.5. kamarimaailman parhaaksi koulutukseksikin tituleeratun strategisen suunnittelun koulutukseen. Koulutuksen visuaalisena teemana olivat viikingit, ja sainkin toimia voittamattomina pidettyjen berserkkien tiimikouluttajana. Tämä on katsaus viikonloppuun kouluttajan vinkkelistä.

Porin suunnalta saapunut osastomme astui viikinkitiluksille perjantaina puoli viiden maissa – Koulutus oli alkamassa kuudelta. Morjenstelin tiimikouluttajakollegat sekä pääkouluttajana toimineen Turusen Annen, tarkastimme tiluksia ja otin majoituksen haltuun kollega Antin kanssa.

Olimme vaille kuusi Pöyhölän päärakennuksen yläkerrassa, joka toimi viikonlopun pääkoulutustilana. Ensin varsin tyhjä tila täyttyi hetkessä ympäri Suomen saapuneista kamarilaisista, kun kello lähestyi vauhdilla kuutta. Koulutus saatiin alkamaan. Ohjelmassa oli koulutuksen perusteiden sekä tiimien analyysien läpikäyntiä. Jokainen viikonlopun viikinkiurhohan oli paikalla saattaakseen oman kortensa kekoon järjestävän kamarin – Keurusselän Nuorkauppakamarin – strategian laatimiseksi.

Puolikas perjantaipäivä taittui iltaan ja viikingit pääsivät saunan kautta makuulle.

Toinen päivä auringon hellimässä ulkokonttorissa

Aamujumppana kirveenheitto

Seuraava päivä alkoi koulutuksen hengen mukaisesti viikinkijumpalla, jossa yhtenä lajina oli kirveen heitto (kuvassa yllä). Aamiaisen perästä kuulimme Minjon Oy:n asiaa itsensä motivoimisesta ja pian oli taas varsinainen koulutus vauhdissa. Koulutuksessa vuorottelivat johdannot, tiimien työvuorot sekä työvuorojen annin purkaminen. Analyysien kautta kulkeuduttiin muun muassa tahtotiloihin ja strategisiin valintoihin. Loistava sää helli Keuruun maisemia, joten oma tiimini työskenteli kaikki sessiot ulkokonttorilla auringonpaisteessa.

Strategiatyöskentelyä ulkokonttorissa

Työntäyteinen päivä saatiin päätökseen ja luvassa olivat viikinkijuhlat ruokailuineen.

Strategian suunnittelu on koulutuksen keskiössä, mutta mielestäni (tämä ei edusta firman virallista kantaa) Strategia!:n (mitenkähän tuo taipuu) kirkkaasti parasta antia on verkostoituminen ja ajatusten vaihtaminen toisten kamarilaisten kanssa. Viikonlopun aikana itse kukin saikin tehokkaasti uusia tuttavuuksia, ja myös kamaritoiminnan parhaita käytäteitä vaihdettiin.

Sunnuntain puolella kouluttauduttiin vielä puolikkaan päivän verran esimerkiksi strategian viestinnästä. Pääsin itsekin turisemaan joukolle viisiminuuttisen aiheesta.

Asiaa strategian jalkautuksesta

Kuva: Miika Kostamo.

Jos ensi vuotta ajatellen jotain voisi koulutuksesta summata niin se olisi tämä: Se, joka jättää koulutukseen hakeutumatta, heittää hukkaan todella upean kokemuksen. Myös tiimikouluttajan rooliin kannattaa hakeutua, mikäli koulutus on käyty aikaisemmin läpi – Upea kokemus tämäkin!

Jani Wahlman