Strategia kirittäjänä – Kolme kokemusta

Kokemuksellisissa tarinoissa C-alueen kamarit kertovat jotakin konkreettista heidän toiminnastaan. Tällä kertaa vuorossa Suupohjan nuorkauppakamari.

Suupojassa tehtiin kamarille oma strategia vuonna 2012. Strategiapaperi ja sen tekoprosessi eivät ole olleet vain pakollinen harjoite, vaan oikeasti kamariin toimintaa eteenpäin vievä prosessi ja jäseniä yhteenhitsaava juttu.

Hitsaus

Parin vuoden hiljaiselon jälkeen kamarin saatiin uusia jäseniä ja toiminnalle tuli löytää suupohjalaisen kamaritoiminnan punainen lanka. Oman strategiaan tekoon lähdettiin hakemalla ja järjestämällä Strategia! -koulutus. Kauhajoen Nummijärvellä toukokuussa 2011 pidetyssä koulutuksessa olivat mukana lähes kaikki kamarilaiset, jos eivät koulutuksessa, niin tapahtuman järjestelyissä. Tapahtuman järjestämisen kokemukset ovat meidän mielessä vielä hyvinä onnistumisen muistoina ja niin kuulemma myös osallistujilla.

Ensimmäinen kokemus: Nukuttiin itse lattialla, oltiin kokkeja, tarjoilijoita, taksikuskeja, talonmiehiä, kioskitätejä, emäntiä ja isäntiä – käytännössä siis tehtiin kaikki itse, kertoo tapahtuman projektipäällikkö Mari Viertola.

Se, että antaa itsestään paljon tarkoittaa, että saa enemmän takaisin.

Pitkiä päiviä tapahtuman eteen -ihan hullua, mutta se kannatti. Siitä kaikesta syntyi uutta virtaa kamaritoimintaan, hyvä kamarihenki,uusia ystäviä ja lopulta se strategia.

Yhdessä miettimistä

Koulutuksen opeista otettiin käyttöön sopivimmat menetelmät ja hyödynnettiin jäsenten omaa osaamista sekä alueen tarjoama tuki. Strategia muotoutui kokouksissa, työpajoissa, sähköpostissa, kirjoituspöydällä ja mökkiviikonloppuna. Arvoiksi valittiin kehitys, ihmiset, rohkeus ja ilo (KIRI). Nämä arvot toimivat kamarin arjessa mm. projektikriteeristönä.

Toinen kokemus: Anne Ylihärsillle (puheenjohtaja 2013) strategia oli toimiva työkalu, ei ahdas kehikko, jonka avulla projekti-ideoita kehitettiin paremmiksi ja tavoitteita konkreettisemmiksi.

– Kamarin toimintaa oli helpompi suunnitella, kertaa Anne.

Uusi loppukiri

Kirittääkö strategia vielä prosessin jälkeen tulleita jäseniä? Strategia päivitettiin tänä vuonna. Päivitykseen osallistettiin laajasti kamarilaisia. Jäsenten antamien evästysten jälkeen hallitus viimeisteli paperin. Ja kyllä, se muuttui paremmaksi.

Kolmas kokemus: Veli-Pekka Haapala ei ollut mukana toiminnassa strategian teon aikana, mutta kamarin toiminnassa, nykyisenä puheenjohtajana ja päivitykseen osallistuvana hän huomasi miten hyvä ja toimiva strategia oli. Nykyisiin tarpeisiin tuli tehdä vain pieniä viilauksia. Strategia ei ole toisten tekemä, vaan meidän tekemä. Seurantaan liittyviä mittareita paranneltiin reilusti.

Strategia tulee näkyväksi tekemisen kautta ja siihen kannattaa palata ei pelkästään hallituksen, vaan koko jäsenistön voimin.

Onnistuessaan strategian muistavat kaikki – KIRI.

Kirjoittaja: Heli Talvitie, LIO 2016, SuuNkk