Kamariuratarina: Verkosto kannattaa

Matka hieman ujosta ohjelmistosuunnittelijasta sujuvasti englanninkielisiä puheita pitävään kasvuyrittäjään on ollut pitkä, mutta kuulemma nuorkauppakamari vaikuttaa ihmisiin sillä tavalla. Ensimmäisen kerran kuulin nuorkauppakamarista joskus 90-luvulla Kemissä, mutta silloin olin jäseneksi liian nuori enkä kieltämättä oikein ymmärtänyt toiminnan luonnettakaan. Varsinainen koejäsenyys alkoi vuonna 2004 silloisen kollegani suosituksesta. Kamari oli Oulun Nuorkauppakamari.

Oululaisesta kamaritoiminnasta mieleen on jäänyt erityisesti tuoreelle koejäsenelle annettu painava vastuu Pohjoiskonferenssin tulojuhlan järjestämisessä sekä gaalaplaseeraus, jossa vihreä tulokas laitettiin istumaan kansainvälisten vieraiden ja käätyväen keskelle. En vieläkään tiedä, että kuinka näin uskallettiin tehdä mutta se avasi tämän verkoston laaja-alaisuutta. Olen yhä kiitollinen tuosta ajasta koska noiden kokemusten ansiosta tällä tiellä ollaan edelleen.

Elämä heittelee ja muutaman Kuala Lumpurissa ja Saksassa vietetyn vuoden jälkeen päädyin Helsinkiin ja kamari oli luonnollinen paikka missä alkaa luoda verkostoa uudessa kaupungissa. Uudeksi kotikamariksi valikoitui Keskuspuiston Nuorkauppakamari Helsingissä. Edelleen iso osa ystäviäni on ”KePulaisia” noilta ajoilta. Lähdin heti mukaan hallitukseen ja koko ajan olen hakenut lisää vastuuta yhtä aikaa kamaritoiminnassa ja työelämässä. Huippuhetkiä olivat Suomen edustaminen puhekilpailussa Monacossa ja Keskuspuiston Nuorkauppakamarin puheenjohtajuus vuonna 2013 sekä siitä seuraavana vuonna A-alueen aluejohtajuus huipputiimin kera. Tänä vuonna toimin keskusliiton viestintäjohtajana.

Hannu lasten festareita järjestämässä 2013.

Todellinen testi kamariverkostolle tapahtui pari vuotta sitten kun jouduin lomautetuksi. Kamarikontaktien avulla löysin kuitenkin nopeasti uuden konsultointikeikan. Tämä oli oikeastaan ensimmäinen kerta yksinyrittäjänä. Yritystä en kuitenkaan ehtinyt vielä perustaa vaan lyhytaikaisen homman laskutus hoitui näppärästi Ukko.fi –palvelun kautta. Pian sain työpaikan mutta jatkoin edelleen sivutoimisena yrittäjänä ja pian aiemmin itämään jäänyt ajatus ja toive oman yrityksen perustamisesta tapahtui pian SkenarioLabsin muodossa. En olisi uskaltanut tehdä tätä ilman kamarikokemusta ja -verkostoa.

Sittemmin olen ajatellut, että ehkä kokemukseni on uusi normaali ja työelämä on muuttumassa pysyvästi. Koen, että en olisi ollut valmis siirtymään yrittäjäksi ilman nuorkauppakamarista saatuja oppeja ja verkostoa. Erityisesti kamaritoiminnasta saatu verkosto on osoittautunut myöhemmin kullanarvoiseksi. Ei ole sellaista palvelua, osaamista tai tietoa jota ei kamariverkostosta löytyisi. Arvostan tätä verkostoa ja siinä olevia ihmisiä yli kaiken. Jäljellä on vielä muutama vuosi ja haluan käyttää ne tässä organisaatiossa jotta muutkin voivat hyötyä siitä samalla tavalla kuin minä.

Teksti: Hannu Nikupeteri