Akaan Nuorkauppakamari on tarjonnut tietoa yrittäjyydestä lukiolaisille jo yli 20 vuoden ajan

Akaan Nuorkauppakamari järjestää vuosittain Akaan lukion toisen vuoden opiskelijoille Yrittäjyyskurssin. Sisältö muokataan vuosittain projektipäällikön, projektilaisten ja nuorten ideoiden ja toiveiden pohjalta. Kurssia on järjestetty jo vuodesta 1998 lähtien, joten nykyisissä jäsenissämme on henkilöitä, jotka ovat aikoinaan itse osallistuneet kurssille. Tänä keväänä 19 nuorta sai todistuksen yrittäjyysopinnoistaan.

OP Akaan järjestämä Sijoitusklubi opasti nuoret sijoittamisen saloihin. Puolen vuoden osake- ja rahastosijoitukset toivat noin 5 % tuoton.

Keväällä päättynyt kurssi sisälsi sijoittamista, yritysmuotoja ja innostavia yrittäjätarinoita

Vuosikurssi 2018 – 2019 sisälsi tasaisesti teoriaopintoja ja yritysesittelyjä. OP Akaa järjesti kurssilaisille Sijoitusklubin. Akaan Nuorkauppakamari antoi nuorille käyttöön pääomaa, jonka he saivat yhdessä suunnitellen sijoittaa osakkeisiin ja rahastoihin. Sijoituksia seurattiin puolen vuoden ajan. Sijoitusklubissa kuultiin sijoitusopin lisäksi Osuuspankin yrittäjäpalveluista, kevytyrittäjyydestä  ja ASP-tilistä.

Yritysmuodoista ja yrityksen perustamisesta kertoi Ensimetrin asiantuntija senaattori Jukka Huilla. Tuote- ja palveluhinnoittelua opiskeltiin ProAgrian materiaalien avulla. Tapahtumajärjestämistä harjoiteltiin ryhmätöinä suunnitellen eri kohderyhmille erilaisia tapahtumia tienestimielessä.

Kurssilla tehtiin yritysvierailuja Luxury Collection Automobiles -autoliikkeeseen ja paikallislehti Akaan Seudun toimitukseen. Osa luennoista koostui nuorten yrittäjien yrittäjäpolkuesittelyistä. Tällaisia inspiroivia puhujia olivat Maikki Grew -juontamon Tuuli-Elina Ruuskanen, Uuma Designin sisustussuunnittelija Tuuli Joensuu ja Toijalan autokoulun yrittäjä Anna Bäcklund.

Kurssi päätettiin Tampere-excursioon. Tampere-päivässä kuultiin POP Kotikaupan Sina Rosengrénin tarina toimitusjohtajaksi, vierailtiin Räätälistudio BQ:n mittavaateliikkeessä, tutustuttiin start up -peliyritys Catlandin toimintaan sekä vierailtiin Ravintola Siipiweikoilla. Koska sijoitukset tuottivat yllättävän hyvin, voitiin kurssin päätöstä juhlistaa pöydäntäydellisellä siipiä.

Kurssilla päätettiin tänä vuonna jakaa todistukset, jotta nuorilla olisi kesätöitä hakiessa osoitus kiinnostuksesta yritystoimintaa kohtaan.

 

Yrittäjyyskurssi muistetaan erityislaatuisuudestaan!

Akaan Nuorkauppakamarin nykyinen jäsen Päivi Koitmaa on aikoinaan itse osallistunut kyseiselle kurssille. Vielä 20 vuoden jälkeenkin hän muistaa kurssista yritysvierailun Valkeakosken UPM:n tehtaalle sekä Viialan Osuuspankin osallistuneen kurssiin tarjoamalla kokoustilat luentojen pitämiseen. Koitmaa ajatteli vielä tuolloin, ettei hänestä ikinä tulisi yrittäjää, mutta toimii nykyään omassa isännöintiyrityksessään toimitusjohtajana.

Tämän vuoden opiskelijat pitivät yritysvierailuja ja yrittäjätarinoita kurssin mielenkiintoisimpina osioina. Nuoria yrittäjiä kehuttiin karismaattisiksi ja innostaviksi esiintyjiksi. Myös sijoittaminen koettiin mielenkiintoisena. Kurssia pidettiin lukion konkreettisimpana kurssina ja teoriatuntien tilalle toivottiin vieläkin monipuolisempaa tekemistä.

Järjestäjille mieleenpainuvimpia asioita kursseissa on vuosien varrella ollut erilaiset nuorten kanssa tehdyt myyntitempaukset. Kurssilla on kerätty rahaa stipendeihin muun muassa joulukuusimyynnillä ja yrityslahjoiksi rakennetuilla lähiruokakoreilla.

Yritysvierailut olivat kurssin tykätyimpiä osuuksia. Joulun alla vierailimme Lempäälässä Luxury Collection Automobiles -liikkeessä. Kurssin entinen oppilas, nykyinen nuorkauppakamarilainen Päivi Koitmaa (vas.) oli vierailulla mukana.

 

Kurssi on toiminut peruskalliona jo vuosia

Ensimmäinen kurssi aloitettiin vuonna 1998. Kurssi kulki tuolloin nimellä Yrittäjyyskasvatus. Teema otettiin sen vuoden Suomen Nuorkauppakamarin pääteemasta ”Sinä olet menestyjä”. Kurssi palkittiin Suomen Nuorkauppakamareiden parhaana nuorisovalistusprojektina ja Suomen Senaatti myönsi Akaan Nuorkauppakamarille 20 000 markan palkinnon. Myös Merita palkitsi projektin 8 000 markalla.

Kurssi on Akaan Nuorkauppakamarin pitkäikäisin projekti. Akaan kaupunki ostaa kurssin toteutuksen vuosittain Nuorkauppakamarilta. Akaan lukion taistellessa muiden pienten lukioiden tavoin olemassaolostaan erikoiskurssien merkitys kasvaa. Samalla myös kurssin sisältöön pitää kiinnittää entistä enemmän huomiota, jotta saamme jatkossakin innostettua opiskelijoita mukaan ja luotua positiivisia mielikuvia yrittäjyydestä!

Sanna-Leena Linna
Yrittäjyyskurssi 2018 – 2019 -projektipäällikkö

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *