Viiltävä argumentointi vai vakuuttava esiintymistaito: opetuksia Seinäjoen debatista

Perinteikäs JCI-harrastus debatointi on saavuttanut C-alueella mieltä lämmittävän suosion. Seinäjoelle kokoontui peräti kahdeksan joukkuetta, ja jännitettävää kilpailussa riitti useammaksi tunniksi. Painokasta argumentointia ja monenlaisia esiintymistyylejä nähtiin puolin ja toisin, eikä sopivan kepeyden ja mukavan kilpailuhenkisyyden tasapaino ollut milloinkaan kaukana. Debatoinnin seuraaminen ja siihen osallistuminen oli palkitseva kokemus joukkueemme putoamisesta huolimatta.

Omalta osaltani osallistuminen Markka-kokouksen debattiin oli jo toinen, sillä ensimmäisellä kerralla liityin Kokkolan kamarin debattijoukkueeseen pian koejäseneksi ryhtymiseni jälkeen syksyllä 2018. Debatointiperinne oli kadonnut kamaristamme jo kauan sitten, ja tuolloin tehtiin päätös sen elvyttämiseksi Juha Ketolan hienon koulutuksen siivittämänä. Raumalla taipaleemme katkesi jo ensimmäisessä erässä, mutta Kokkolan joukkueen puolustukseksi on sanottava, että molemmilla kerroilla hieno joukkueemme on hävinnyt kisan voittajille.

Yksi kamarin hienoimpia piirteitä on mahdollisuus itsensä jatkuvaan haastamiseen. Oma kamariurani alkoi erään työpaikkamme JC:n muutaman kuukauden taivuttelun tuloksena, ja debattiosallistuminen heti kamariuran alussa teki selväksi sen, että tässä järjestössä ei yhdenkään jäsenen tarvitse jäädä katsomoon. Mikä olisikaan parempi mahdollisuus ymmärtää kamarin toimintaa kuin debattiin osallistuminen, jossa yhdistyvät konkreettisella tasolla tiimityö ja yksilösuoritus. Tätä oppia on ollut hyvä soveltaa myös hallituksen jäsenenä.

Ilman sivustatukea ei siis aloittelevankaan jäsenen tarvitse lavalle heittäytyä, mikä ainakin omalla kohdallani madalsi osallistumiskynnystä esimerkiksi puhekilpailuun verrattuna. Voittajia debatissa ovat viime kädessä kaikki, sillä jo lavalle astuminen ja mahdollisesti täysin vieraan aiheen puolustaminen tai vastustaminen kehittää pokkaa ja esiintymistaitoa. En olisi debatin kaltaiseen tapahtumaan luultavasti uskaltautunutkaan ilman kamarilaisten tukea ja kannustusta, mikä on vain yksi esimerkki siitä, mikä tekee JCI:stä sellaisen järjestön kuin se on.

Sampo Mutka
Kokkolan Nuorkauppakamari