TNKK tien tukkona!

“Välit kiinni! Välit kiinni nyt, linja pitää – ei ketään väliin, jätkät.”
“Nelonen ja vitonen: puristakaa se punanen Volkkari siitä välistä pois!”
“No nyt se Opeli viimein saatiin hiillostettua ohittamaan ja linja yhtenäiseksi. Nyt muodostelma pitää.”
“Mitä? Eihän Seinäjoki ole edes matkalla – onko Romppanen mennyt kasitietä? -Joo, senaattori kulkee omia polkujaan..”

Näin tiukassa radiopuhelinkomennossa kulki, lähes sotilasmarssin tarkkuudella, valkoliivijengimotoristien TNKK-letka kohti Pohjanmaan painimaisemia. Letkaa johti heti tunnustelijoiden jälkeen tiukalla otteella klubin Presidentti, perässään varsinaiset jäsenet sekä vielä jäsenyyttä tavoittelevat ‘prospect’-kokelaat, ja olihan letkassa muutama ansioitunut ikiliiviläinenkin: Nyt ajettaisiin porukalla muodostelmassa näyttämään Härmään, miten tamperelaiset pitävät hauskaa.

Kulkuvälineet oli viritetty täyteen paraatikuntoon marssia varten, ja pakattu valmistautuen juhlapäivään: vesitankit täynnä, jääkaapit täynnä virvokkeita ja makkaraa, kiihtyvyyttä hillitsevä tiiliskivi kaasupolkimen alla. Päivä on erityisen tärkeä: nyt mukaan otettiin lapsetkin: “Katsohan poikani: nyt isi ajaa karavaanissa. Jonain päivänä, sinäkin voit ajaa valkoinen liivi tuulipukutakin alla, crocsit jalassa ABC:n noutopöydän ääreen matkalla leirintäalueelle. Tämä suurta kunnioitusta herättävä viisinumeroinen SF-Caravan jäsennumero voi olla sinun vaunussasi. Ja nyt lapaa pystyyn, sieltä tulee toveri vastaan!”

Ja poikahan katsoi, mutta vain hetkeksi – huomio oli muualla: autot olivat täynnä vanhoja ja uusia kavereita, ja mieli jo Pohjanmaan peltojen keskellä siintävässä paratiisikeitaassa. Hersyvää iloa ei varjostanut edes huoli siitä, pysyisikö hattara sisällä, kun Junker-laite ampuisi kyydissäistujat neljän G:n kiihtyvyydellä kohti taivaita – Vai uskaltaisinko jo 75:n metrin korkeuteen, Dragon Tower -vapaapudotuslaitteeseen? Ainakin Dino-ajelulla käyn, vaikka se onkin vähän lälly, mutta muille lapsille sanon sitten vain viileesti, että Patrikin seuraksi vain menin. Illalla syödään sitten makkaraa, ja pelataan jalkapalloa isien kanssa. Eero-setä tekee voileivät vaunussaan.

Kuva: Janne Romppanen

Mä oon elämässäni moneen autoon murtautunut, mutta tää ei antaudu millään. Pakko luovuttaa. Perutaan keikka.”, totesi oranssitakkinen Falkin Pena, tuo Härmän tunnettu pikkurikollinen. Moni tuntui jo luovuttaneen, tämä peli jäisi nyt tähän, ei saada keikkaa kiinni. Mutta TNKK ei jätä keikkaa kesken, eikä frendejä pulaan. Tontsa nosti katseensa vaunultaan, ja huikkasi viileesti: “Veksi hei, et luovuta nyt! Vikke hakee työkalut vaunustaan ja Jaken kanssa mennään ikkunasta sisään. Siitä ei käytännössä jää edes jälkiä. Vara-avaimet on sitten hanskalokerossa ja päästään meneen täältä. Kukaan ei osaa epäillä mitään.”

Italialainen Dante Alighieri kuvailee 1300-luvulla kirjoittamassaan runokokoelmassaan Jumalainen näytelmä (la Divina commedia) matkaansa Helvetin ja Kiirastulen kautta Taivaaseen. Helvetti koostuu yhdeksästä eri piiristä, joissa on eri tasoisia syntisiä sovittamassa tekojaan, esimerkiksi tasolla 1 (limbo) on kastamattomat hyveelliset ihmiset ja tasolla 4 saiturit ja tuhlaajat. Tasolta 5 löytyvät kiireisen ihmisen edessä ajavat karavaanarit.

Karavaanarit, nuo teidemme tukot, elävät omassa aika-avaruudessaan, missä sopivan pienellä valonnopeuden murtoluvulla saadaan kuskin tarkastelukoordinaatistossa havaitsema aika kulkemaan hitaammin kuin vaunun ulkopuolella (vrt. avaruusmatkailu, mutta käänteisesti), ja siten mihinkään ei koskaan ole kiire. Meille tavallisille paikkoihin ehtijöille tämä on tietenkin mahdoton yhtälö, yksityisautoilun käyttämät tiet kun ovat samoja kaikille aika-avaruudesta riippumatta.

Passiivis-agressiivisen somekirjoittelun sijaan, TNKK:n vaikuttajahengessä koimme tarpeelliseksi yrittää vaikuttaa kulttuuriin ns. sisältäpäin. Kuten monessa paheessa, myös tässä tapahtui huolimattomasti sisäänimeytyminen ja jo ennen Kurua olimme tulleet itse osaksi ilmiötä. Vuosien patoutumat pääsivät viimein purkautumaan: Aika todellakin kulki hitaammin, kiire oli poissa, hymy korvissa ja muoto kasassa: Kukaan ei pääsisi ohi. Ei tänään, kun TNKK isä-lapsi-viikonloppu suuntaisi karavaanarikaravaanissa Powerparkkiin viettämään kesän parasta viikonloppua. Nyt voin loppuvuoden ajaa taas perässä, ja hermoni kestävät sen. Kiitos TNKK!

Tuukka Ahoniemi
Tampereen Nuorkauppakamari

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *