Alueorganisaation blogi

Mihinkäs se vuosi jo katosi?

Paljon siitä varoiteltiin: ”muista sitten nauttia, vuosi menee todella nopeasti”. Tässä vaiheessa vuotta, joulukuun puolessa välissä, voin vain todeta, että kyllä tuli nautittua ja kyllä se aika menikin nopeasti! Ihan juurihan me olimme aluevaalikokouksessa Raumalla ja sain kunnian tulla valituksi C-alueen aluejohtajaksi vuodelle 2019. Nyt, neljätoista kuukautta myöhemmin, minun ja mahtavan aluetiimimme, kuten myös kuluvan vuoden puheenjohtajien, tehtäväksi jää siirtyä syrjään antaen tilaa uusille, entistä ehommille tekijöille.

Ihmisten sisäisen kasvun tukeminen on johtajuuden korkein kutsumus. — Harvey S. Firestone

Kulunutta vuotta muistellessa mieleen tulee ennen kaikkea lukuisa määrä kohtaamisia, ihmisten heittäytymistä ja onnistumisia. Olen saanut seurata etenkin alueemme kamareiden puheenjohtajien kasvamista johtajuuteen, sieltä alun kenties pienestä epävarmuudesta ja haparoinnista aina siihen itsevarmaan omistajuuteen, jonka turvin kamarin puheenjohtajuus siirretään luottavaisesti ensi vuoden puheenjohtajan harteille. Kaikki on annettu, mahtava vuosi, mutta nyt ymmärrämme miksi kamaritoiminnan periaatteena on se vuosi per virka: ei tähän tunteiden vuoristorataan heti uudelleen olisi valmis hyppäämään.

Kaikki alueen kamarit löysivät uuden puheenjohtajan ja alueorganisaation tehtävät herättivät ansaittua kiinnostusta syksyn mittaan. Voimme luottavaisin mielin siirtää vastuun tuleville tekijöille, he tekevät omalla toiminnallaan taasen jotain uutta ja parempaa alueemme kamareiden ja jäsenten hyväksi.

Kannattiko lähteä aluejohtajaksi? Ehdottomasti! Kiitos mahdollisuudesta toimia aluejohtajana vuonna 2019, kiitos tilaisuudesta kasvaa, oppia ja kehittyä johtajana. Yksittäisiä oppeja on vaikea sanoin kuvailla, mutta kokonaiskäsitystä johtajuudesta, tiimeistä ja pahamaineisen matriisiorganisaation haasteista on ainakin tarttunut matkaan.

Älä sure sitä, että yhteinen aika on ohi. Iloitse siitä että se on ollut. — Goethe

Tulen varmasti aina muistamaan tuntemukset viime syksyltä vaalituloksen ratkettua, tämän vuoden käätyjenpoistoista tai ne lämpimät tunnelmat, joissa puheenjohtajien kanssa päätimme yhteisen vuotemme hallitusakatemiassa. Kiitos niistä, kuten myös niistä lukuisista muista kohtaamisista ja keskusteluista matkan varrella. Kettu kiittää ja kuittaa.

Jani Hinkka
Aluejohtaja 2019


Tietohallinnossa puhaltavat uudet tuulet!

Terveiset tietohallinnosta. Viimeinen vuosineljännes on pyörähtänyt käyntiin. Vuosi on ollut poikkeuksellisen työn täyteinen, kun Suomen Nuorkauppakamari päätti alkuvuodesta tehdä merkittävän sisäisen viestinnän uudistuksen. Uudistuksen myötä tietohallintopäälliköt ovat luoneet kaikille jäsenille ja koejäsenille jci.fi – sähköpostiosoitteet, joka toimii myös tunnuksena Office 365 palveluihin. Muutoksen takana on visio Suomen Nuorkauppakamarin sisäisestä viestinnästä, joka keskittyy pääosin yhden työkalun ja tunnusten taakse.

On ollut ilo huomata kuinka kaikkien alueiden tietohallintopäälliköt pitävät yhtä. Tilanteissa, joissa itse ei ole löytänyt ratkaisua ei koskaan ole tarvinnut olla yksin, vaan aina on löytynyt tukea tästä tiimistä. Alueiden tietohallintopäälliköt ovat lähes viikoittain tekemisissä toistensa kanssa tietohallinnon asioiden parissa. Tietohallintopäälliköt toimivat sekä alueorganisaatioissaan, että kansallisen tietohallinnon ja viestinnän alaisuudessa.

Uudistuksia on tulossa vielä lisää loppuvuoteen, kun Suomen Nuorkauppakamarille avautuu uusi intranet. Tarkkailethan postiasi ja osallistu intranet koulutus- webinaariin 11.11.

Jos olet koejäsen, jäsen tai senaattori ja sinulla ei ole vielä etunimi.sukunimi@jci.fi sähköpostiosoitetta niin ota yhteyttä tuki@jci.fi ja sinulle toimitetaan tunnukset sekä käyttöohje. Tunnukset tulee ottaa käyttöön kolmen viikon aikana, tunnusten luonnista.

Melisa Haahtinen
Aluetietohallintopäällikkö


Tunnustettava se on – olin väärässä

Kun vuoden 2013 viime metreillä hyppäsin mukaan kamaritoimintaan, enpä olisi osannut arvata, mihin tulevat vuodet vielä kuljettavat. Siihen mennessä olin 26-vuotiaan maailmankuvalla mielestäni jo nähnyt ja kokenut järjestötoiminnasta kaiken. Olin työkseni viimeisen vuoden koordinoinut erään paikallisen tahon koko järjestötoimintaa Tampereella, toiminut muutamaa vuotta aikaisemmin 5600 jäsenestä koostuvan järjestön puheenjohtajana, kiertänyt ympäri maan ja saanut osallistua milloin minkäkinlaiseen tilaisuuteen ja neuvonpitoon. Voi kuinka väärässä olinkaan…

Minuun iskostettiin jo ensimetreillä oman kotikamarini Pirkanmaan toimesta lausahdus, että ”saat tästä harrastuksesta niin paljon, kun olet itse sille valmis antamaan” ja minähän tein työtä käskettyä. Lähdin heti mukaan projekteihin, osallistuin liki 100% kaikkeen toimintaan mitä oma kamari tarjosi ja hyvä niin. Ilman vauhdikasta starttia ja niitä ihania ihmisiä jotka ottivat mukaansa ja tarjosivat lämpimän ja positiivisen yhteisön, tuskin oma JCI-taival näyttäisi ihan siltä, miksi se on viime vuosien aikana muotoutunut.

Pitkään taistelin sitä ajatusta vastaan, että lähtisin kiipeämään ylöspäin omaa JC-polkuani, mutta onneksi tulin jossain vaiheessa järkiini. Viimeiset vuodet oman kamarin puheenjohtajistossa ja tänä vuonna suoritettu RC:n virka ovat olleet yksiä parhaita kokemuksia, mitä elämä on tähän mennessä tielleni heittänyt. Tunnustettava siis on, että olin tämänkin asian suhteen aluksi täysin hakuteillä. Ilman hyppyä kamarin DP:ksi vuodelle 2017 en varmaan koskaan olisi lähtenyt haastamaan itseäni mm. kansainvälisissä ympäristöissä, mikä taas näinä päivinä on niitä isoimpia kokemuksia, mitä minä olen nuorkauppakamaritoinnalta henkilönä saanut.

Olen toiminut vuoden 2019 alueen C aluekoordinaattorina, alias RC:nä. Yksi hienoimpia asioita tänä vuonna on ollut se, että olen päässyt tutustumaan niin alueemme kamareiden arkeen, tämän vuoden puheenjohtajiin kuin valmistautuviin puheenjohtajiin. Olen päässyt näkemään läheltä sen, kuinka vilpittömästi porukkamme toivoo yhteistä menestymistä läpi koko läntisen suomen. Se ideoiden määrä, yhdessä tekemisen into, aito kiinnostus ja kaverin tsemppaminen ovat asioita, joita minulla on ilo ollut olla todistamassa koko vuoden 2019 ajan.

Kuluvan vuoden olen saanut olla mukana myös kokeilemassa uudenlaista toimintaa alueellamme. Olemme rikkoneet alueena ennätyksiä Finland Foundation- hakemusten määrässä, olemme löytäneet kamarisparraamosta tavan joka meille tänä vuonna sopi, jäsenmääräkehityksemme on huikeaa ja ainakin minusta tuntuu, että kamarit tuottavat entistäkin enemmän toimintaa jäsenilleen. Tästä mistään ei kiitos kuulu minulle, vaan nostan mitä nöyrimmin hattua jokaiselle vuoden 2019 puheenjohtajalle joukkoineen, jotka ovat tehneet satoja ja tuhansia tunteja työtä sen eteen, että jäsenarvomme on vuoden 2019 jälkeen aivan huippuluokassaan. Kiitos!

Viime vuonna tammikuun vuosijuhlassa eräälle entiselle aluejohtajalle Taina Hunnakolle (nimi muutettu) totesin, että minä alan tämän vuoden jälkeen jäähdyttelemään tässä harrastuksessa, ja kasvattelemaan vaikka kukkasipuleita. Voi kuinka väärässä olinkaan jälleen kerran…

Vuoden 2019 sain tutustua alueen toimintaan yhdessä aluetiimin kanssa. Porukkamme koostui mielettömistä osaajista, jotka olivat valmiita laittamaan 100% likoon siihen omaan tehtävään, johon olimme luottamuksen kuluvalle vuodelle saaneet. Olen oppinut tiimiltä niin paljon että niinhän siinä sitten kävi, että kun ehdolleasettuminen alkoi, ei minua olisi pitäneet pienet sopulitkaan poissa hakemasta aluejohtajan paikkaa vuodelle 2020.

Vaalijännitys huipentui osaltani Markkakokoukseen Seinäjoella, jossa minut valittiin C-alueen aluejohtajaksi vuodelle 2020. Kiitos kaikista niistä kymmenistä keskusteluista mitä olen saanut käydä niin entisten aluetiimiläisten, omien JC-kollegojen, puheenjohtajien, senaattoreiden ja koejäsenten kanssa. Minulla on entistäkin vahvempi tunne siitä, että ensi vuoden saan tehdä töitä kera huikean tiimin suomen parhaan alueen eteen!

Nähdäänhän tapahtumissa ja juhlitaan ensi vuonna yhdessä 10-vuotiasta alue C:tä!

Hanna Kallio-Kokko
Aluekoordinaattori


Vuoden Nuori Johtaja aluekilpailupäällikön terveiset! 

Syksy tekee vääjäämättä tuloaan, puissa lehdet jo hieman kellertävät, omenat kypsyvät ja ilmassa on hienoista syksyn tuoksua. Lomien jälkeen arkinen aherrus on käynnistynyt ja monessa perheessä jännitetään pienen tai miksei suuremmankin koululaisen ensimmäisiä koulupäiviä. Näin myös meillä. Mutta on myös muita syksyn merkkejä ilmassa – On vuoden viimeisen kansallisen kilpailun, Vuoden Nuori Johtaja ilmiantojen aika!

Olemme kansallisessa tiimissä koko alkuvuoden suunnitelleet erilaisia ajatuksia ja ideoita kilpailun suhteen unohtamatta tietystikään vuodesta toiseen toistuvia lainalaisuuksia. Kilpailuaika on normaaliin tapaan elokuusta syyskuun lopulle. Lisäksi kilpailuun sisältyvä Päivä Johtajana -tempaus järjestetään viime vuoden tapaan viikolla 44.

Aluekilpailupäällikkönä sparraan kamareita heidän tempauksissaan tai jos kamarissa on ajatuksia ja/tai toiveita kilpailun tai Päivä Johtajana -tempauksen toteuttamisesta, mutta ehkä idea vielä uupuu. Lisäksi tänä vuonna kansallisten kilpailuiden paras kamaritoteutus palkitaan vuoden lopussa. Nyt jos koska kannattaa ottaa osaa!

Kilpailun suojelijana tänä vuonna toimii AaltoEE:n toimitusjohtaja Pekka Mattila. Hänen ajatuksiaan johtamisesta sekä kilpailusta voi katsella ja lukea VNJ:n nettisivuilta nuorijohtaja.fi. Vuoden Nuori Johtaja -kilpailuun voi ilmiantaa esimerkillisen alle 40-vuotiaan esimiehenä toimivan henkilön, joka päämäärätietoisesti johtaa organisaatiotaan ja kantaa johtajana vastuun sekä asioista että ihmisistä. Lisätietoja kriteereistä löytyy nettisivuilta sekä allekirjoittaneelta.

Vaalisyksystä on tulossa todella jännittävä. Ensimmäiset ehdokkaat ovat jo hypänneet pöydälle ja lisää hienoja tyyppejä on vielä tulossa. Jos siis kutkuttaa ajatus VNJ:n aluekilpailupäällikkyydestä tai kansallisesta kilpailupäällikkyydestä, niin laita rohkeasti viestittäen! Värikästä ja jännittävää syksyä toivottaen,

Eija Pakkanen
Aluekilpailupäällikkö, Vuoden Nuori Johtaja
eija.pakkanen@jci.fi
050 544 2769


Heinäkuiset terveiset!

Alkuvuodesta moni uusi hallitus pähkäilee virallisten asioiden kanssa ja aluesihteerinä olen päässyt auttamaan asioissa eteenpäin. Alueella toimiessa saa nähdä läheltä eri kamareiden toimintaa ja aina oppii itsekin. Iipparina on kokemus oman kamarin johtamisesta ja muistaa missä kaipasi apua, toisilta pressoilta tai alueen ihmisiltä.

Nuorkauppakamariin keskeisesti kuuluvan oppimisen ja itsensä kehittämisen huomaa usein itse vasta viiveellä. Eteen tulee uusi haaste ja hoksaatkin jo tehneesi jotain vastaavaa kamarissa. Ehkä tapaat vanhan tutun ja he kysyvät mitä sulle on tapahtunut ja hetken mietittyäsi toteat että nuorkauppakamari. Ihminenhän kehittyy jatkuvasti ja huomaamattakin, jos asenne on kohdillaan!

Ladataan nyt akut ja tehdään loistava loppuvuosi! Itselläni suurin haaste on luopuminen, johon tästä mainiosta harrastuksesta saan myös kokemuksen. Minulla kun alkaa viimeisen vuoden viimen puolikas. 

Kiitollisin terveisin,
Heidi Similä
Aluesihteeri RS


Aluepalkintopäällikön omasta päästä

Tämän vuoden piti olla minulle leppoisa oman kamarin IPP vuosi, koska tuntui että olin jo valmistautuvana puheenjohtajana ja puheenjohtajana saavuttanut ja toteuttanut kaikki tavoitteeni kamarissa. Halusin tähän vuoteen kuitenkin vielä vähän uutta näkökulmaa ja haastetta hakemalla aluepalkintopäällikön virkaa. Nuorkauppakamarin vaalit ovat olleet minulle todellista epämukavuusaluetta. Tuntuu kamalan vaikealta kertoa, miksi juuri minä olisin hyvä johonkin hommaan. Suosittelen kuitenkin kaikille muillekin vaaleihin ehdolle asettumista ja itsensä haastamista omalla epämukavuusalueella. Vaalivalmennus on hieno oppimisen paikka ja itse sain siitä valtavasti viime vuonna. Kiitos mentorilleni Anulle. Elämäni ensimmäinen Pecha Kuchakin meni ihan mukavasti.

Tiesin etukäteen, että aluepalkintopäällikön tehtävät painottuvat alkuvuoteen, jolloin edessä on melkoinen rutistus. Eurooppapalkintojen normaalia aikaisempi hakuaika kuitenkin tiukensi aikataulua entisestään. Parin kuukauden aikana luin useita satoja sivuja palkintohakemuksia ja kirjoitin itse yli 80 sivua hakemuksia. Onneksi nyt näin kesäkuussa tahti on helpottunut ja saan nauttia auringonpaisteesta.

Piirros Eveliina Sillanpää

Miksi sitten olen käyttänyt aikaani ja energiaani niin paljon nuorkauppakamariin? Muutama vuosi sitten Tampereen Eurooppakokouksen huumassa hyppäsin pöydälle ja kerroin hakevani Porin Nuorkauppakamarin valmistautuvaksi puheenjohtajaksi. Seuraavana aamuna herätessäni koin, että olin löytänyt elämäni tarkoitukseni ja tehtäväni olisi tehdä maailmasta parempi paikka lapsille. Kokouksen aikana näin miten suuri vaikutus nuorkauppakamareilla on ympäri maailmaa. Me kaikki haluamme aktiivisella tekemisellä olla luomassa positiivista muutosta. Huomasin, että voisin toteuttaa nuorkauppakamarin kautta juuri löytämääni elämän tarkoitusta. Päätin, että jos minua ei valittaisi Porin Nuorkauppakamarin valmistautuvaksi puheenjohtajaksi, niin toisin MiB (Mothers in Business) verkoston Poriin. Viime vuonna, puheenjohtajavuotenani, Porin Nuorkauppakamari oli Suomen kolmen parhaan nuorkauppakamarin joukossa ja minä olin Suomen kolmen parhaan puheenjohtajan joukossa.

Mitä enemmän tälle harrastukselle olen antanut aikaa niin sitä enemmän olen tältä saanut. Olen oppinut asioita, joita en edes aiemmin tiennyt, että minun pitäisi oppia. Suurimmat onnistumiseni ja oppini nuorkauppakamarissa ovat tulleet muiden ihmisten kanssa yhdessä toimimalla. Minun on edelleen vaikea pyytää tai ottaa vastaan apua, mutta koska tiedän tämän niin voin kehittää itseäni tässä asiassa. Ehkä ensi kerralla tilanne ei ajaudu niin pitkälle että tunti ennen palkintogaalan alkua istun leikkaamassa ja liimaamassa puheita ilman meikkiä tai iltapukua. Palkintogaala ei todellakaan olisi alkanut ajoissa, jos ihanat ystäväni Ella ja Laura eivät olisi pakottaneet minua ottamaan apua vastaan. Leikkasimme ja liimasimme puheita yhdessä pressankuohuilla <3 Korvaamaton apu palkintogaalan järjestelyissä oli myös Aleksi aka DJ Don Juan. Lähes saumattomasta yhteistyöstämme voit lukea lisää Aleksi kirjoittamana täältä (http://www.jyvaskylannuorkauppakamari.fi/blogi2/the-box-dj/) 😀

Aleksi oli minulle suureksi avuksi palkintogaalassa ja halusin auttaa häntä vastavuoroisesti, kun hän oli alueemme edustaja kansallisessa puhekilpailussa. Tässäkin asiassa olimme hetkittäin eri mieltä kuten Aleksin kirjoituksesta käy hienovaraisesti ilmi (http://www.jyvaskylannuorkauppakamari.fi/blogi2/sanan-saila-puhekilpailu/). Koin puhekilpailun aikana kauhun hetkiä, kun Aleksi vetikin puheeseen mukaan ennalta harjoittelematonta materiaalia. Olin varma, että puhe menee yli ajan. Se kuitenkin loppui n. 15s ennen aikarajaa ja olin todella ylpeä Aleksin suorituksesta ja tuntui mukavalta, että olin voinut olla avuksi.

Parasta nuorkauppakamarissa ovatkin ihmiset. Ilman teitä kaikkia tämä olisi niin paljon tylsempää ja olisin oppinut todella paljon vähemmän. Aluepalkintopäällikkönä on ollut hieno päästä tuomaan esiin teidän onnistumisianne ja menestystarinoita. Nuorkauppakamaritoiminta on Suomessa erittäin korkealla tasolla ja meillä C-alueella toimii 2018 vuoden Suomen kolme parasta nuorkauppakamaria! Ehkäpä MiB verkostokin vielä aloittaa Porissa sen jälkeen, kun olen täyttänyt 40 vuotta.

Saila Järvinen-Junttila
Aluepalkintopäällikkö


Alueviestintäpäällikön terveisiä

Miten voi olla mahdollista, että kohta ollaan jo puolessa välissä vuotta 2019?? Tuntuu että ihan juuri oli se hetki, kun hyppäsin mukaan Talent Pooliin ja aloin valmistautumaan mahdollista aluevirkaani varten. Nyt tuo sama on edessä vuoden 2020 alueviestintäpäällikköehdokkailla, joille voinkin todeta, että olette aloittamassa ikimuistoisen matkan!

Alueviestintäpäällikkönä toimiminen on ollut todellinen näköalapaikka alueen toimintaan. Koko ajan tehdään huikeita projekteja ympäri aluettamme ja lopputulokset ovat timanttisia! Useamman kamarin oma kuukausitiedote tulee myös minun sähköpostiini ja kamarilehtiä kolahtelee postilaatikkooni, aikamoinen virkaetu vai mitä! Mutta kyllä sitä hommaakin sitten riittää, varsinkin kuukauden 15. päivän lähestyessä. Eniten työtä on aiheuttanut WordPressin ja Mailchimpin opettelu, kumpikin kun olivat täysin outoja RIO -virkaani aloitellessa. Nyt ne ovat jo hyvinkin tuttuja, mutta täytyy myöntää, että ensimmäisen uutiskirjeen lähettäminen jännitti melkoisesti: Miten uudistettu uutiskirje otetaan vastaan? Saanko lähetettyä sen oikealle kohderyhmälle oikeaan aikaan? Toimiiko linkitykset varmasti kotisivuille?

Oletteko muuten huomanneet, että Meriitti -lehdessä alueemme on ollut hyvin edustettuna? Aktiivisten kamaritiedottajien ansiosta olemme saaneet napattua ylimääräisiäkin juttupaikkoja! Myös aluetiedotteisiin kirjoitetaan aktiivisesti juttuja, jaetaan sitä oman kamarin osaamista, huippuhetkiä ja yhdessä tekemisen iloa! Lisäksi kamarien tiedottajat tekevät laadukkaita tiedotteita, kamarilehtiä ja esimerkiksi someviestintää! Olen todella ylpeä Ceen LIOista ja uskon, että myös kamareissa huomataan heidän loistava työpanos! 

Uudet tuuletkin puhaltavat. Office365 on avannut käyttöömme aivan uuden kokonaisuuden, josta ensimmäisenä olemme päässeet tutustumaan Teamsin maailmaan. Työtilan käytön opettelussa oli pientä alkukankeutta, mutta nyt kun siihen olen päässyt sisälle, en sitä enää pois vaihtaisi. Itsellä kuusi eri tiimiä ja lähes 40 kanavaa pyörii ajantasaisesti yhden näkymän kautta, sen sijaan että surffaisin ryhmästä toiseen esimerkiksi Facebookissa. Teams ja O365 yleensäkin vaatii vielä aikaa ja käytön totuttelua, mutta olen varma että siitä ajan myötä tulee kamareille korvaamaton työkalu.

Suomalainen viestinnän edistäjä Osmo A. Wiio kehitti viestintään liittyviä lakeja. Tässä muutama, jotka mielessä pitämällä ei ota liikaa paineita 😉

Viestintä yleensä epäonnistuu paitsi sattumalta.
Jos viestintä voi epäonnistua, niin se epäonnistuu.
Jos viestintä ei voi epäonnistua, niin se kuitenkin tavallisimmin epäonnistuu.
Jos viestintä näyttää onnistuvan toivotulla tavalla, niin kyseessä on väärinkäsitys.
Jos olet itse sanomaasi tyytyväinen, niin viesti varmasti epäonnistuu.

Hyvää alkavaa kesää teille kaikille, 

Soile Berlin
Alueviestintäpäällikkö 
Suomen nuorkauppakamareiden alue C


Terveisiä TOYP -aluekilpailupäälliköltä!

Hampaat kalisivat ja keho hytisin kuumeen noustessa lähes koko paluumatkan Cessnan etupenkillä Kalajoelta Tampereelle. Kukkuminen pilkkuun asti gaalailtana buranan voimalla ei ollut hyvä ajatus. No, ehkä vielä joskus opin.

Toimin tänä vuonna TOYP Suomi -kilpailun alueellisena kilpailupäällikkönä. Kyseessä on siis Suomen Nuorkauppakamarit ry:n myöntämä palkinto, omassa elämässään menestyneelle 18–40-vuotiaalle Suomen kansalaiselle ja uuden sukupolven esikuvalle. Palkinto mahdollistaa suomalaisten tekojen ja osaamisen tunnetuksi tekemisen myös ulkomailla. Kilpailusarjoja on kymmenen, joista Suomessa palkitaan vuosittain parhaat jokaisesta kategoriasta. Suomen voittajat osallistuvat kansainväliseen JCI Ten Outstanding Young Persons of the World (TOYP) -kilpailuun.

Kilpailujen ilmiannot aukesivat kuun alussa, ja muutamia ilmiantoja on jo saapunut. Toki suurin osa niistä saadaan tavanomaisesti vasta loppumetreillä toukokuun lopussa. Kokoamme parhaillaan edellisten vuosien voittajilta videotervehdyksiä, joissa he kertovat, miten osallistuminen Vuoden Nuori Menestyjä -kilpailuun on vaikuttanut heidän elämäänsä. 6.5 Kansallisista kilpailuista tehdään Kuopiosta käsin MessiLive-lähetys, johon nämä edelliset voittajat on myös kutsuttu.

Kilpailun valmistelut siis etenevät, mutta aina voisi kuitenkin tehdä enemmän. Aloitin pestin vuoden vaihteessa innokkaasti ja otin selvää edellisten vuosien toteutuksista. Ajattelin, että mitä nopeammin saadaan hommat liikkeelle, sitä helpompi vuoden aikataulut on järjestää ja saada projekti kivuttomasti läpi. Mutta eiväthän asiat mene lähes koskaan niin kuin aluksi suunnitteli; kilpailun kansallisen tason valmistelut etenivät alkuvuonna suunniteltua hitaammin ja oma alkuinnostukseni ehti laantua odotellessa. Nyt asiat ovat kuitenkin alkaneet viimein rullata ja odotettavissa on jännittävä kilpailu. Siispä käyhän sinäkin tykkäämästä ja seuraamassa kilpailuista SOME:ssa ja ilmianna omat suosikkisi ehdolle TOYP Suomi kisaan!

Heikki Viitanen
JCI United
Tel. +358 44 0998 996
heikki.viitanen@jci.fi
www.jciunited.fi


Koulutustoiminta on nuorkauppakamarin ydintä!

Suomen Nuorkauppakamareiden noin 70 paikallisessa jäsenyhdistyksessä järjestetään vuosittain satoja koulutuksia. Ne tarjoavat käytännönläheisiä ja konkreettisia oppimismahdollisuuksia ja kasvattavat työelämän ja elämän kannalta tärkeitä taitoja. Itseänsä voi kehittää koulutuksissa esimerkiksi kehittymällä kouluttajana, hankkimalla strategista osaamista, projektiosaamista ja myynti- sekä vuorovaikutustaitoja.

Isompien koulutusviikonloppujen ja akatemioiden lisäksi koulutuksia on tarjolla alueellisten, kansallisten ja kansainvälisten kokousten yhteydessä. Kohtuullisella kustannuksella pääsee kiinni hyviin koulutuksiin ja itse olen huomannut, että arvokkainta koulutuksissa on tarinat ja opit, joita osallistujien kesken jaetaan koulutuksen aikana. Me nuorkauppakamarilaiset kun olemme aktiivista, puheliasta ja kehityshakuista porukkaa!

Vuonna 2014 alkaneella nuorkauppakamaritaipaleellani olen päässyt nauttimaan kymmenistä huipputason koulutuksista ja keynote-puheenvuoroista. Työelämässä olen kouluttanut ja valmentanut myyntiä yli kymmenen vuoden ajan ja niitä oppeja jaoin paljon eteenpäin erityisesti ensimmäisinä vuosina kamariharrastuksessa. Varsinainen kipinä kouluttamiseen nuorkauppakamarissa leimahti henkilökohtaisesti vuonna 2017, jolloin osallistuin Kouluttaja-Akatemiaan. Vuoden aikana suoritin monta hyödyllistä kattojärjestö JCI:n virallista koulutusta JCI ja SNKK-koulutusta ja rakensin oman koulutukseni palautteen antamisesta ja vastaanottamisesta. Kouluttaja-Akatemia oli hieno mahdollisuus päästä ”happotestaamaan” omaa koulutusta hyvässä porukassa, johon kuului noin 10 nuorkauppakamarilaista ympäri Suomen. Siitä porukasta onkin tullut loistava verkosto, johon pidän yhteyttä säännöllisesti. Sittemmin olen myös kaupallistanut palautetaitojen koulutukseni ja kysyntää sille tuntuu olevan Suomen laajuisesti. Kannattaa todellakin hyödyntää kaikki mahdollisuudet, joita tämä harrastus tarjoaa!

Tänä vuonna toimin aluekoulutuspäällikkönä nuorkauppa-kamareiden C-alueella. Vastaan alueen kamareiden koulutusvastaavien välisestä tiedonkulusta, alueen koulutustoiminnan kehittämisestä ja parhaiden käytäntöjen jakamisesta sekä olen kaikissa koulutuksiin liittyvissä asioissa kamareiden tukena. Kehitän alueen koulutusvalikoimaa ja kouluttajarekisteriä ja hankin niihin aktiivisesti sisältöä muun muassa etsimällä uusia koulutushaasteista kiinnostuneita jäseniä. Tavoitteena on tänä vuonna pitää alueella koulutuksia myös kaikille avoimina webinaareina ja englanninkielisinäkin toteutuksina. Lähiaikoina C-alueen nettisivuilla tullaan ensimmäistä kertaa julkaisemaan myös kouluttajaesittelyt. Nappaa siis kouluttaja nuorkauppakamariverkostosta kamarin tapahtumaan tai työpaikallesi! Koulutuspäällikkönä olen alueorganisaation hallituksen jäsen ja se onkin näköalapaikka koko alueen toimintaan.

Lähde rohkeasti mukaan kamarisi koulutuksiin ja kokousviikonloppuihin. Hyödynnä vahvuutesi ja erikoisosaamisesi ja heittäydy kehittämään taitojasi myös kouluttajana. Nuorkauppakamarissa nimenomaan konkreettinen tekeminen tuottaa tulosta ja kehittymistä!

Juha Herrainsilta

Aluekoulutuspäällikkö
Suomen nuorkauppakamareiden alue C


Tuottavat Ideat esille!

Tuottava Idea -kilpailu on yksi Suomen Nuorkauppakamarit ry:n vuosittain järjestämistä kansallisista kilpailuista. Kilpailun tavoitteena on edistää innovointia sekä nostaa esiin uusia liikeideoita. Lisäksi kilpailulla halutaan nostaa yrittämisen yleistä arvostusta ja korostaa uusien ideoiden merkitystä kansantalouden kasvun ja maamme hyvinvoinnin lisäämisessä. Tuottava Idea -kilpailulla on pitkä historia. Kilpailua on järjestetty aina vuodesta 1977 asti. Kuinkahan monella muulla kilpailulla on näin pitkä historia takanaan!

Kilpailuun voi osallistua mikä tahansa tuotteeseen, palveluun, tuotantomenetelmään, liikeideaan tai muuhun yritystoimintaa edistävään toimenpiteeseen liittyvä idea. Idea saa olla enintään kolme vuotta vanha ja sen tulee olla jo tuottavassa käytössä. Start-Up sarjassa myös tuotteistamisvaiheessa olevat ideat hyväksytään.

Toimin Tuottavan Idean aluekilpailupäällikkönä C-alueella. Lähdin aluekilpailupäälliköksi juuri Tuottavaan Ideaan, koska kilpailu on erittäin mielenkiintoinen ja sen avulla voidaan konkreettisesti edistää uusien liikeideoiden esille tuomista Suomessa. Kilpailussa pääsee näkemään uusia keksintöjä ja liikeideoita ja seuraamaan näiden yritysten/ yhteisöjen menestystarinoita. Lisäksi kilpailun kautta saa totta kai uusia verkostoja.

Aluekilpailupäällikön päätehtävä on motivoida alueen kamareita toteuttamaan hienoja kamaritoteutuksia ja kannustaa heitä kontaktoimaan yrityksiä, joilla on uusia liikeideoita. Lisäksi aluekilpailupäällikön tehtäviin kuuluu alueellisten yhteistyökumppaneiden hankinta, aluetuomariston kokoaminen, aluetuomariston työn organisoiminen, kilpailusta tiedottaminen ja aluetason palkintojenjakotilaisuuden järjestäminen. Kilpailun jälkeen aluekilpailupäällikkö kehittää ja ideoi kilpailua seuraavia vuosia varten ja auttaa toisia aluekilpailupäälliköitä heidän tehtävissään. Aluekilpailupäällikkö ei laadi kilpailuhakemuksia, vaan kamareiden koordinaattorit huolehtivat hakemusten teosta yhteistyössä yritysten kanssa. Aluekilpailupäällikkö toimii tiiviissä yhteistyössä muiden alueiden Tuottava Idea -aluekilpailupäälliköiden sekä C-alueen muiden aluekilpailupäälliköiden kanssa. Lisäksi aluekilpailupäällikkönä pääsee osaksi aluetiimiä. Aluekilpailupäällikön tehtävät ovat siis hyvin monipuoliset ja niistä oppii paljon uutta =)

Kannustan kaikkia osallistumaan Tuottavan Idea -kilpailun toteuttamiseen ja hakemaan tulevaisuudessa myös oman kamarinsa kilpailu-koordinaattorin ja aluekilpailu-päällikön pestejä! Kerron kilpailusta mielelläni lisää, joten olkaahan yhteyksissä =)

Heidi Alitalo
Aluekilpailupäällikkö Tuottava Idea
Suomen nuorkauppakamareiden alue C


Nuorkauppakamarit luovat vaikuttavan verkoston

Kymmenen vuotta sitten, kun olin juuri aloittanut Rauman Nordean rahoituspäällikkönä, minulle tarjoutui mielenkiintoinen mahdollisuus. Silloinen esimieheni, Rauman nuorkauppakamarin senaattori Hannu Suominen, kannusti  hakeutumaan paikalliseen nuorkauppa-kamaritoimintaan. Olin vasta 23-vuotias, enkä ollut kuullutkaan aikaisemmin nuorkauppakamaritoiminnasta. Sinä syksynä 2008 alkoi kamariurani Rauman nuorkauppakamarissa, enkä olisi ikinä uskonut, millaiselle kehittymisen polulle ja mahdollisuuksien matkalle se päätös johtikaan.

Kymmenen vuoden kamariurani aikana olen todella ymmärtänyt, mitä sana verkostoituminen tarkoittaa. Se ei ole suljettujen kabinettien sisällä eläviä herrakerhoja, pinnallista pintaliitoa tai Facebookin kaverilistan kasvattamista. Aito verkostoituminen on sitä, että erilaisten tilanteiden ja tapahtumien myötä opit luomaan pitkäaikaisia kumppanuuksia ja ystävyyssuhteita, jotka kestävät vuosien aikana, vaikka tittelit ja työpaikat vaihtuisivat. Vahvat verkostot auttavat sinua silloin, kun etsit osaajaa johonkin työelämän projektiin, haluat itse urallasi eteenpäin tai kaipaat aidosti sparraajaa omaan tilanteeseesi, koskipa se työelämää tai yksityiselämää. Vahvat verkostot ovat positiivisia trampoliineja, jotka auttavat sinua ponnistamaan vieläkin korkeammalle omien tavoitteittesi saavuttamiseksi.

Näitä vahvoja verkostoja olen itse päässyt rakentamaan nuor-kauppakamaritoiminnan kautta. Olen tutustunut positiivisiin ihmisiin, jotka haluavat kehittyä jatkuvasti. Kamariystävien kannustuksen saattelemana olen uskaltanut perustaa oman yrityksen. Olen löytänyt kamariverkoston kautta itselleni loistavan juristin ja kuullut mielenkiintoisen luennon asuntosijoittamisesta. Nämä verkostot ovat voimavarani nyt ja tulevaisuudessa!

Suomen Nuorkauppakamareiden yhteistyökumppanin Ilmarisen Future Score -testitulosten pohjalta on laadittu 10 tärkeintä työelämätaitoa vuonna 2020. Näitä taitoja ovat testitulosten mukaan:

Vuorovaikutustaito
Itsetuntemus
Tunneälykkyys ja empatia
Kyky tunnistaa ja kehittää omaa osaamista
Verkostoitumiskyky
Resilienssi eli muutosjoustavuus
Yhteistyökyky
Kyky toimia erilaisissa ympäristöissä ja kulttuureissa
Kriittinen ajattelu ja luovuus
Itseohjautuvuus

Viidentenä sijalla oleva verkostoitumiskyky ja neljännellä sijalla oleva kyky tunnistaa ja kehittää omaa osaamista, ovat nuorkauppakamaritoiminnan ytimessä. Suomen Nuorkauppakamari on kansainvälinen alle 40-vuotiaden jäsentensä kehittymis- ja kouluttautumisjärjestö sekä kontaktiverkosto. C-alueella, joka kattaa koko läntisen Suomen Kokkolasta Raumalle, Tampereelta Jyväskylään saakka, toimii yhteensä 18 aktiivista paikallista nuorkauppakamaria. Meitä on noin 800 itsensä kehittämisestä kiinnostunutta nuorta asiantuntijaa, esimiestä ja johtajaa. Luomme todella vaikuttavan verkoston, josta löytyy osaamista, innostuneisuutta ja halua menestyä yhdessä.

Mikäli teidän yrityksenne haluaisi toimia kumppanina verkostossamme, tarjoamme erilaisia mahdollisuuksia osallistua toimintaamme ja näkyä kanavissamme. Alueellamme on vuonna 2019 satoja eri tapahtumia, tilaisuuksia, koulutuksia ja projekteja. Tämä on verkosto, jossa kannattaa olla mukana, ja kerron mielelläni mahdollisuuksista toimia yhteistyössä kanssamme. Ja sinä siellä, itsesi kehittämisestä ja verkostoitumisesta kiinnostunut nuori, ota yhteyttä paikalliseen nuorkauppakamariin ja hae mukaan toimintaan!

Pauliina Nordberg
Aluemyyntipäällikkö
Suomen nuorkauppakamareiden alue C