Alueorganisaation blogi

Alueviestintäpäällikön terveisiä

Miten voi olla mahdollista, että kohta ollaan jo puolessa välissä vuotta 2019?? Tuntuu että ihan juuri oli se hetki, kun hyppäsin mukaan Talent Pooliin ja aloin valmistautumaan mahdollista aluevirkaani varten. Nyt tuo sama on edessä vuoden 2020 alueviestintäpäällikköehdokkailla, joille voinkin todeta, että olette aloittamassa ikimuistoisen matkan!

Alueviestintäpäällikkönä toimiminen on ollut todellinen näköalapaikka alueen toimintaan. Koko ajan tehdään huikeita projekteja ympäri aluettamme ja lopputulokset ovat timanttisia! Useamman kamarin oma kuukausitiedote tulee myös minun sähköpostiini ja kamarilehtiä kolahtelee postilaatikkooni, aikamoinen virkaetu vai mitä! Mutta kyllä sitä hommaakin sitten riittää, varsinkin kuukauden 15. päivän lähestyessä. Eniten työtä on aiheuttanut WordPressin ja Mailchimpin opettelu, kumpikin kun olivat täysin outoja RIO -virkaani aloitellessa. Nyt ne ovat jo hyvinkin tuttuja, mutta täytyy myöntää, että ensimmäisen uutiskirjeen lähettäminen jännitti melkoisesti: Miten uudistettu uutiskirje otetaan vastaan? Saanko lähetettyä sen oikealle kohderyhmälle oikeaan aikaan? Toimiiko linkitykset varmasti kotisivuille?

Oletteko muuten huomanneet, että Meriitti -lehdessä alueemme on ollut hyvin edustettuna? Aktiivisten kamaritiedottajien ansiosta olemme saaneet napattua ylimääräisiäkin juttupaikkoja! Myös aluetiedotteisiin kirjoitetaan aktiivisesti juttuja, jaetaan sitä oman kamarin osaamista, huippuhetkiä ja yhdessä tekemisen iloa! Lisäksi kamarien tiedottajat tekevät laadukkaita tiedotteita, kamarilehtiä ja esimerkiksi someviestintää! Olen todella ylpeä Ceen LIOista ja uskon, että myös kamareissa huomataan heidän loistava työpanos! 

Uudet tuuletkin puhaltavat. Office365 on avannut käyttöömme aivan uuden kokonaisuuden, josta ensimmäisenä olemme päässeet tutustumaan Teamsin maailmaan. Työtilan käytön opettelussa oli pientä alkukankeutta, mutta nyt kun siihen olen päässyt sisälle, en sitä enää pois vaihtaisi. Itsellä kuusi eri tiimiä ja lähes 40 kanavaa pyörii ajantasaisesti yhden näkymän kautta, sen sijaan että surffaisin ryhmästä toiseen esimerkiksi Facebookissa. Teams ja O365 yleensäkin vaatii vielä aikaa ja käytön totuttelua, mutta olen varma että siitä ajan myötä tulee kamareille korvaamaton työkalu.

Suomalainen viestinnän edistäjä Osmo A. Wiio kehitti viestintään liittyviä lakeja. Tässä muutama, jotka mielessä pitämällä ei ota liikaa paineita 😉

Viestintä yleensä epäonnistuu paitsi sattumalta.
Jos viestintä voi epäonnistua, niin se epäonnistuu.
Jos viestintä ei voi epäonnistua, niin se kuitenkin tavallisimmin epäonnistuu.
Jos viestintä näyttää onnistuvan toivotulla tavalla, niin kyseessä on väärinkäsitys.
Jos olet itse sanomaasi tyytyväinen, niin viesti varmasti epäonnistuu.

 

Hyvää alkavaa kesää teille kaikille, 

Soile Berlin
Alueviestintäpäällikkö 
Suomen nuorkauppakamareiden alue C


Terveisiä TOYP -aluekilpailupäälliköltä!

Hampaat kalisivat ja keho hytisin kuumeen noustessa lähes koko paluumatkan Cessnan etupenkillä Kalajoelta Tampereelle. Kukkuminen pilkkuun asti gaalailtana buranan voimalla ei ollut hyvä ajatus. No, ehkä vielä joskus opin.

Toimin tänä vuonna TOYP Suomi -kilpailun alueellisena kilpailupäällikkönä. Kyseessä on siis Suomen Nuorkauppakamarit ry:n myöntämä palkinto, omassa elämässään menestyneelle 18–40-vuotiaalle Suomen kansalaiselle ja uuden sukupolven esikuvalle. Palkinto mahdollistaa suomalaisten tekojen ja osaamisen tunnetuksi tekemisen myös ulkomailla. Kilpailusarjoja on kymmenen, joista Suomessa palkitaan vuosittain parhaat jokaisesta kategoriasta. Suomen voittajat osallistuvat kansainväliseen JCI Ten Outstanding Young Persons of the World (TOYP) -kilpailuun.

Kilpailujen ilmiannot aukesivat kuun alussa, ja muutamia ilmiantoja on jo saapunut. Toki suurin osa niistä saadaan tavanomaisesti vasta loppumetreillä toukokuun lopussa. Kokoamme parhaillaan edellisten vuosien voittajilta videotervehdyksiä, joissa he kertovat, miten osallistuminen Vuoden Nuori Menestyjä -kilpailuun on vaikuttanut heidän elämäänsä. 6.5 Kansallisista kilpailuista tehdään Kuopiosta käsin MessiLive-lähetys, johon nämä edelliset voittajat on myös kutsuttu.

Kilpailun valmistelut siis etenevät, mutta aina voisi kuitenkin tehdä enemmän. Aloitin pestin vuoden vaihteessa innokkaasti ja otin selvää edellisten vuosien toteutuksista. Ajattelin, että mitä nopeammin saadaan hommat liikkeelle, sitä helpompi vuoden aikataulut on järjestää ja saada projekti kivuttomasti läpi. Mutta eiväthän asiat mene lähes koskaan niin kuin aluksi suunnitteli; kilpailun kansallisen tason valmistelut etenivät alkuvuonna suunniteltua hitaammin ja oma alkuinnostukseni ehti laantua odotellessa. Nyt asiat ovat kuitenkin alkaneet viimein rullata ja odotettavissa on jännittävä kilpailu. Siispä käyhän sinäkin tykkäämästä ja seuraamassa kilpailuista SOME:ssa ja ilmianna omat suosikkisi ehdolle TOYP Suomi kisaan!

Heikki Viitanen
JCI United
Tel. +358 44 0998 996
heikki.viitanen@jci.fi
www.jciunited.fi

 


Koulutustoiminta on nuorkauppakamarin ydintä!

Suomen Nuorkauppakamareiden noin 70 paikallisessa jäsenyhdistyksessä järjestetään vuosittain satoja koulutuksia. Ne tarjoavat käytännönläheisiä ja konkreettisia oppimismahdollisuuksia ja kasvattavat työelämän ja elämän kannalta tärkeitä taitoja. Itseänsä voi kehittää koulutuksissa esimerkiksi kehittymällä kouluttajana, hankkimalla strategista osaamista, projektiosaamista ja myynti- sekä vuorovaikutustaitoja.

Isompien koulutusviikonloppujen ja akatemioiden lisäksi koulutuksia on tarjolla alueellisten, kansallisten ja kansainvälisten kokousten yhteydessä. Kohtuullisella kustannuksella pääsee kiinni hyviin koulutuksiin ja itse olen huomannut, että arvokkainta koulutuksissa on tarinat ja opit, joita osallistujien kesken jaetaan koulutuksen aikana. Me nuorkauppakamarilaiset kun olemme aktiivista, puheliasta ja kehityshakuista porukkaa!

Vuonna 2014 alkaneella nuorkauppakamaritaipaleellani olen päässyt nauttimaan kymmenistä huipputason koulutuksista ja keynote-puheenvuoroista. Työelämässä olen kouluttanut ja valmentanut myyntiä yli kymmenen vuoden ajan ja niitä oppeja jaoin paljon eteenpäin erityisesti ensimmäisinä vuosina kamariharrastuksessa. Varsinainen kipinä kouluttamiseen nuorkauppakamarissa leimahti henkilökohtaisesti vuonna 2017, jolloin osallistuin Kouluttaja-Akatemiaan. Vuoden aikana suoritin monta hyödyllistä kattojärjestö JCI:n virallista koulutusta JCI ja SNKK-koulutusta ja rakensin oman koulutukseni palautteen antamisesta ja vastaanottamisesta. Kouluttaja-Akatemia oli hieno mahdollisuus päästä ”happotestaamaan” omaa koulutusta hyvässä porukassa, johon kuului noin 10 nuorkauppakamarilaista ympäri Suomen. Siitä porukasta onkin tullut loistava verkosto, johon pidän yhteyttä säännöllisesti. Sittemmin olen myös kaupallistanut palautetaitojen koulutukseni ja kysyntää sille tuntuu olevan Suomen laajuisesti. Kannattaa todellakin hyödyntää kaikki mahdollisuudet, joita tämä harrastus tarjoaa!

Tänä vuonna toimin aluekoulutuspäällikkönä nuorkauppa-kamareiden C-alueella. Vastaan alueen kamareiden koulutusvastaavien välisestä tiedonkulusta, alueen koulutustoiminnan kehittämisestä ja parhaiden käytäntöjen jakamisesta sekä olen kaikissa koulutuksiin liittyvissä asioissa kamareiden tukena. Kehitän alueen koulutusvalikoimaa ja kouluttajarekisteriä ja hankin niihin aktiivisesti sisältöä muun muassa etsimällä uusia koulutushaasteista kiinnostuneita jäseniä. Tavoitteena on tänä vuonna pitää alueella koulutuksia myös kaikille avoimina webinaareina ja englanninkielisinäkin toteutuksina. Lähiaikoina C-alueen nettisivuilla tullaan ensimmäistä kertaa julkaisemaan myös kouluttajaesittelyt. Nappaa siis kouluttaja nuorkauppakamariverkostosta kamarin tapahtumaan tai työpaikallesi! Koulutuspäällikkönä olen alueorganisaation hallituksen jäsen ja se onkin näköalapaikka koko alueen toimintaan.

Lähde rohkeasti mukaan kamarisi koulutuksiin ja kokousviikonloppuihin. Hyödynnä vahvuutesi ja erikoisosaamisesi ja heittäydy kehittämään taitojasi myös kouluttajana. Nuorkauppakamarissa nimenomaan konkreettinen tekeminen tuottaa tulosta ja kehittymistä!

Juha Herrainsilta

Aluekoulutuspäällikkö
Suomen nuorkauppakamareiden alue C

 


Tuottavat Ideat esille!

Tuottava Idea -kilpailu on yksi Suomen Nuorkauppakamarit ry:n vuosittain järjestämistä kansallisista kilpailuista. Kilpailun tavoitteena on edistää innovointia sekä nostaa esiin uusia liikeideoita. Lisäksi kilpailulla halutaan nostaa yrittämisen yleistä arvostusta ja korostaa uusien ideoiden merkitystä kansantalouden kasvun ja maamme hyvinvoinnin lisäämisessä. Tuottava Idea -kilpailulla on pitkä historia. Kilpailua on järjestetty aina vuodesta 1977 asti. Kuinkahan monella muulla kilpailulla on näin pitkä historia takanaan!

Kilpailuun voi osallistua mikä tahansa tuotteeseen, palveluun, tuotantomenetelmään, liikeideaan tai muuhun yritystoimintaa edistävään toimenpiteeseen liittyvä idea. Idea saa olla enintään kolme vuotta vanha ja sen tulee olla jo tuottavassa käytössä. Start-Up sarjassa myös tuotteistamisvaiheessa olevat ideat hyväksytään.

Toimin Tuottavan Idean aluekilpailupäällikkönä C-alueella. Lähdin aluekilpailupäälliköksi juuri Tuottavaan Ideaan, koska kilpailu on erittäin mielenkiintoinen ja sen avulla voidaan konkreettisesti edistää uusien liikeideoiden esille tuomista Suomessa. Kilpailussa pääsee näkemään uusia keksintöjä ja liikeideoita ja seuraamaan näiden yritysten/ yhteisöjen menestystarinoita. Lisäksi kilpailun kautta saa totta kai uusia verkostoja.

Aluekilpailupäällikön päätehtävä on motivoida alueen kamareita toteuttamaan hienoja kamaritoteutuksia ja kannustaa heitä kontaktoimaan yrityksiä, joilla on uusia liikeideoita. Lisäksi aluekilpailupäällikön tehtäviin kuuluu alueellisten yhteistyökumppaneiden hankinta, aluetuomariston kokoaminen, aluetuomariston työn organisoiminen, kilpailusta tiedottaminen ja aluetason palkintojenjakotilaisuuden järjestäminen. Kilpailun jälkeen aluekilpailupäällikkö kehittää ja ideoi kilpailua seuraavia vuosia varten ja auttaa toisia aluekilpailupäälliköitä heidän tehtävissään. Aluekilpailupäällikkö ei laadi kilpailuhakemuksia, vaan kamareiden koordinaattorit huolehtivat hakemusten teosta yhteistyössä yritysten kanssa. Aluekilpailupäällikkö toimii tiiviissä yhteistyössä muiden alueiden Tuottava Idea -aluekilpailupäälliköiden sekä C-alueen muiden aluekilpailupäälliköiden kanssa. Lisäksi aluekilpailupäällikkönä pääsee osaksi aluetiimiä. Aluekilpailupäällikön tehtävät ovat siis hyvin monipuoliset ja niistä oppii paljon uutta =)

Kannustan kaikkia osallistumaan Tuottavan Idea -kilpailun toteuttamiseen ja hakemaan tulevaisuudessa myös oman kamarinsa kilpailu-koordinaattorin ja aluekilpailu-päällikön pestejä! Kerron kilpailusta mielelläni lisää, joten olkaahan yhteyksissä =)

Heidi Alitalo
Aluekilpailupäällikkö Tuottava Idea
Suomen nuorkauppakamareiden alue C

 


Nuorkauppakamarit luovat vaikuttavan verkoston

Kymmenen vuotta sitten, kun olin juuri aloittanut Rauman Nordean rahoituspäällikkönä, minulle tarjoutui mielenkiintoinen mahdollisuus. Silloinen esimieheni, Rauman nuorkauppakamarin senaattori Hannu Suominen, kannusti  hakeutumaan paikalliseen nuorkauppa-kamaritoimintaan. Olin vasta 23-vuotias, enkä ollut kuullutkaan aikaisemmin nuorkauppakamaritoiminnasta. Sinä syksynä 2008 alkoi kamariurani Rauman nuorkauppakamarissa, enkä olisi ikinä uskonut, millaiselle kehittymisen polulle ja mahdollisuuksien matkalle se päätös johtikaan.

Kymmenen vuoden kamariurani aikana olen todella ymmärtänyt, mitä sana verkostoituminen tarkoittaa. Se ei ole suljettujen kabinettien sisällä eläviä herrakerhoja, pinnallista pintaliitoa tai Facebookin kaverilistan kasvattamista. Aito verkostoituminen on sitä, että erilaisten tilanteiden ja tapahtumien myötä opit luomaan pitkäaikaisia kumppanuuksia ja ystävyyssuhteita, jotka kestävät vuosien aikana, vaikka tittelit ja työpaikat vaihtuisivat. Vahvat verkostot auttavat sinua silloin, kun etsit osaajaa johonkin työelämän projektiin, haluat itse urallasi eteenpäin tai kaipaat aidosti sparraajaa omaan tilanteeseesi, koskipa se työelämää tai yksityiselämää. Vahvat verkostot ovat positiivisia trampoliineja, jotka auttavat sinua ponnistamaan vieläkin korkeammalle omien tavoitteittesi saavuttamiseksi.

Näitä vahvoja verkostoja olen itse päässyt rakentamaan nuor-kauppakamaritoiminnan kautta. Olen tutustunut positiivisiin ihmisiin, jotka haluavat kehittyä jatkuvasti. Kamariystävien kannustuksen saattelemana olen uskaltanut perustaa oman yrityksen. Olen löytänyt kamariverkoston kautta itselleni loistavan juristin ja kuullut mielenkiintoisen luennon asuntosijoittamisesta. Nämä verkostot ovat voimavarani nyt ja tulevaisuudessa!

Suomen Nuorkauppakamareiden yhteistyökumppanin Ilmarisen Future Score -testitulosten pohjalta on laadittu 10 tärkeintä työelämätaitoa vuonna 2020. Näitä taitoja ovat testitulosten mukaan:

Vuorovaikutustaito
Itsetuntemus
Tunneälykkyys ja empatia
Kyky tunnistaa ja kehittää omaa osaamista
Verkostoitumiskyky
Resilienssi eli muutosjoustavuus
Yhteistyökyky
Kyky toimia erilaisissa ympäristöissä ja kulttuureissa
Kriittinen ajattelu ja luovuus
Itseohjautuvuus

Viidentenä sijalla oleva verkostoitumiskyky ja neljännellä sijalla oleva kyky tunnistaa ja kehittää omaa osaamista, ovat nuorkauppakamaritoiminnan ytimessä. Suomen Nuorkauppakamari on kansainvälinen alle 40-vuotiaden jäsentensä kehittymis- ja kouluttautumisjärjestö sekä kontaktiverkosto. C-alueella, joka kattaa koko läntisen Suomen Kokkolasta Raumalle, Tampereelta Jyväskylään saakka, toimii yhteensä 18 aktiivista paikallista nuorkauppakamaria. Meitä on noin 800 itsensä kehittämisestä kiinnostunutta nuorta asiantuntijaa, esimiestä ja johtajaa. Luomme todella vaikuttavan verkoston, josta löytyy osaamista, innostuneisuutta ja halua menestyä yhdessä.

Mikäli teidän yrityksenne haluaisi toimia kumppanina verkostossamme, tarjoamme erilaisia mahdollisuuksia osallistua toimintaamme ja näkyä kanavissamme. Alueellamme on vuonna 2019 satoja eri tapahtumia, tilaisuuksia, koulutuksia ja projekteja. Tämä on verkosto, jossa kannattaa olla mukana, ja kerron mielelläni mahdollisuuksista toimia yhteistyössä kanssamme. Ja sinä siellä, itsesi kehittämisestä ja verkostoitumisesta kiinnostunut nuori, ota yhteyttä paikalliseen nuorkauppakamariin ja hae mukaan toimintaan!

Pauliina Nordberg
Aluemyyntipäällikkö
Suomen nuorkauppakamareiden alue C